Kuka olen?

Olen Isto Havu, 46-vuotias tietotekniikan ja matematiikan opettaja sekä kahden pojan isä. Työpaikkani on pitkään ollut Helsingin Saksalainen koulu. Viime vuodet olen toiminut myös OAJ:n luottamusmiehenä ja ollut sivutoiminen toiminimiyrittäjä.

Valmistuin Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi tietojenkäsittelytieteen laitokselta, sivuaineinani luin matematiikkaa ja kansantaloustiedettä. Politiikasta kiinnostuin jo lukiossa ja liityin
Kokoomuksen jäseneksi pian ylioppilaaksi kirjoitettuani. Ylioppilaskunnassa mukavat ja fiksut ihmiset, opiskelijoiden yhteisten asioiden hoito ja luottamustoimet saivat minut käyttämään ajoittain enemmän voimavaroja ja aikaa opiskelijapolitiikkaan kuin opintoihin. Palkaksi sain paljon hyviä ystäviä, tärkeitä kokemuksia ja hyviä muistoja.

Politiikkaa tarvitaan, jotta voidaan tehdä oikeudenmukaisia ja oikeita päätöksiä. Usein parjataan, kuinka turhia päättäjät ja poliitikot ovat. Mutta kaikkia asioihin vaikuttavia tekijöitä ei voi muuttaa luvuiksi ja laskea taulukkolaskennalla absoluuttisesti oikeaa päätöstä. Siksi tarvitaan ihmisiä tekemään ratkaisuja asioissa, jotka ovat välillä vaikeitakin, ja käyttämään aikaa niihin perehtymiseen. Eri aatteiden ja kokemusten edustajat voivat olla hyvinkin eri mieltä asioista, vaikka pyrkisivätkin vilpittömästi hyvään päämäärään. Keinot vain ovat usein hyvin erilaisia.

Taloudellisesti epävarmojen aikojen aina vain jatkuessa on niin suomalaisten perheiden kuin kuntienkin talous kaikkea muuta kuin kulutusjuhlaa. Tällöin yhä useammin esitetään ajatuksia ja vaatimuksia siitä, mitä kaikkea kuntien pitäisi tarjota ja kustantaa. Mielestäni kuntien on ensisijaisesti hoidettava ydinpalvelunsa: koulut, päiväkodit, liikenne ja terveydenhuolto. Nämä oikeuttavat niin kunnan olemassaolon kuin verotusoikeuden eikä ilman näiden hyvää toteuttamista ole toivoa paremmasta jatkossakaan. Resurssien ollessa niukat on mielestäni ensin tingittävä muista kunnan palveluista ja toiminnoista kuin peruspalveluista. Jos on varaa "keksiä" kunnalle uusia toimintoja tai toimia, ei voi esittää, että veroja pitäisi korottaa. Kunnan ei tarvitse toteuttaa kaikkea hyvää. Kaupunkipyörät ovat tästä hyvä esimerkki. Ne ovat maksaneet veronmaksajille 6500 euroa kappale ja ne palvelevat rajattua käyttäjäryhmää, joka ei välttämättä ole kunnan avun varassa. Samalla yksityinen palveluntarjoaja on voinut tuoda kuluttajille vastaavan tai jopa paremman ja edullisemman tuotteen, vaikka sillä on kilpailijana verovaroin tuettu monopoli.

Kunnan tulee tarjota mahdollisimman hyvät puitteet taloudellisen toiminnan vilkastumiselle: houkutella hyviä työntekijöitä, tarjota sujuvat liikenneyhteydet ja houkuttelevat liikepaikat sekä toisaalta vähän rajoitteita, sääntelyä ja byrokratiaa. Menestyvällä kunnnalla on myös hyviä veronmaksajia ja varaa tarjota viihtyisä asuinympäristö kaiken ikäisille asukkailleen.

Tarkempia tietoja minusta voit lukea cv:stäni.

Jos haluat kysyä lisää tai antaa palautetta, onnistuu se Palaute-lomakkeella.
Havu